Strategieën voor een krappe arbeidsmarkt

Verslag Netwerkmeeting september 2023 bij Westcord Art Hotel

Regelmatig voert Randstad het Employer Brand Research uit. Op onze september meeting presenteerden Pepijn Adolfs, senior salesmanager en zijn collega Danielle Schuurs, de meest recente resultaten van dit onderzoek. Aansluitend discussieerden Mariska Nunes, Managing Director Corendon Hotels & Resorts, Martijn Geerdink, directeur Sales Randstad Nederland en Sandra Doebvendans, Portefeuillehouder Economie van het Stadsdeel Nieuw West met de aanwezigen over de resultaten. De meeting werd gehouden in Westcord Art Hotel, traditioneel de plek waar de eerste Westpoort netwerkmeeting na de zomer met een barbecue wordt gehouden.

Personeelstekorten belemmeren bedrijfsactiviteiten

Van de ondernemers geeft 34% aan dat hun bedrijfsactiviteit wordt belemmerd als gevolg van een tekort aan personeel. Sinds eind 2021 is dit de grootste belemmering. Sectoren waar het vaakst een tekort aan personeel wordt genoemd zijn de luchtvaart, beveiliging, schoonmaak, reisbureaus en uitzendondernemingen. Vanuit de ondernemers werd aangegeven hoe belangrijk het juist nu is dat overheid en bedrijven de handen nog sterker ineen slaan als het gaat om het trainen van een vakbekwaam arbeidspotentieel. Mariska Nunes gaf treffende voorbeelden van de intensieve wijze waarop Corendon dit in de praktijk aanpakt, bijvoorbeeld vanuit hun Corendon Academy.

Een sterk veranderde balans tussen werk en privé

Van de top 5 drivers is volgens Randstad de balans tussen werk en privéleven het meest veranderd, met een relatieve stijging in de afgelopen drie jaar. Een gunstige locatie behaalt de top 5 en vervangt zo baanzekerheid op lange termijn, die relatief minder belangrijk werd.
Dit laatste is juist nu erg actueel in Westpoort. Mensen willen geen tijd meer steken in langdurig en ingewikkeld woon-werkverkeer.
De gemeente is van plan om nu overal betaald parkeren in te voeren in Westpoort. Dat maakt veel ondernemers diep in Westpoort erg kwetsbaar, door het enorme oppervlak van dit werkgebied (28 km2) en door het gebrekkige openbaar vervoer.